keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Stressi käy sydämelle – pelasta sydämesi !


Mihin stressiä tarvitaan ?

Stressi kuuluu ihmiselämään ja on välttämätön tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta liiallisena se on haitallista. Stressi on parhaimmillaan myönteistä ja jo kohtuullinen väliaikainen stressi lisää tarkkaavaisuutta sekä keskittymis- ja suorituskykyä. Liiallisena stressi johtaa uupumukseen ja siksi olisi hyvä tunnistaa, miten positiivinen stressi muuttuu negatiiviseksi.

Stressin laatu vaihtelee ja on olemassa sekä hyvää että huonoa stressiä. Ero näiden välillä oli se, että positiivisesti stressaantunut ihminen tuntee saavansa tehdyksi asioita, kun taas negatiivisesti stressaantuneet kokivat, etteivät saa mitään aikaiseksi tai tehtäviä oli liikaa. Jos positiivisesti stressaantunut ihminen uppoutuu vain työhönsä ja unohtaa levon, muut asiat saattavat menettää merkityksensä.  Elämä ilman stressiä ei ole antoisaa, koska aivot tarvitsevat virikkeitä ja haasteita ja koska mielekkään tekemisen puute heikentää ajattelua.

Stressi ja sydän

Stressiin liittyvä masennus ja ahdistus altistavat eri sydän- ja verisuonitaudeille Miehen sydän reagoi  erityisesti työstressiin ja  naista raastavat ihmissuhteet. Kova henkinen paine saa sydämen pettämään ja tutkimukset osoittavat, että psyyke käynnistää tapahtumaketjuja, jotka ilmenevät ruumillisina oireina ja sairauksina.

Kaksi pahinta terveyttä vaarantavaa tekijää – hapettuminen ja tulehdus

Hapetusstressi

Elimistössä kehittyy hapetusstressi, kun kehoa suojaava antioksidanttipuolustus murtuu. Vapaita radikaaleja syntyy runsaasti kaikissa kroonisissa sairaustiloissa ja hapetusstressi pääsee valloilleen, kun radikaalien tuotanto ylittää tietyn tason ja sillä hetkellä elimistön käytettävissä olevat antioksidantit eivät kykene palauttamaan tasapainotilaa. Iän myötä elimistön antioksidanttien määrä myös vähenee ja keho on alttiimpi hapetusstressille.
 
Tulehdusstressi

Stressi lisää tulehdusta ja stressin yhteydessä tiettyjen tulehdustekijöiden määrä lisääntyy. Tulehdusta lisäävät myös huono ruokavalio, liian vähäinen tai liiallinen liikunta, unen puute, ylilihavuus tai sairaus. Tupakointi, vähäinen liikunta ja väärän tyyppinen ruoka  eivät sovi sydämelle. Veren kolesteroliarvot nousevat, suonet ahtautuvat ja sisäenlinrasva lisääntyy.

Miten korjata tilannetta ?

Elämäntapa- ja ruokavaliomuutokset

Laihduttaminen ja siihen liittyvä painonhallinta on syytä aloittaa, jotta  keskivartalo saadaan kapeammaksi. Ruokavaliosta on vähennettävä hiilihydraatteja, siihen on lisättävä kasviksia sekä vihanneksia, joiden kokonaissaannin tavoitteena vähintään on 800g päivässä. Ruokavalioon ei kuulu kovetettuja rasvoja ja transrasvoja. Liikuntaa on lisättävä merkittävästi ja suositeltavaa on  harjoittaa vähintään 30 minuuttia päivässä hyötyliikuntaa. Lisäksi on pyrittävä hyvään stressin hallintaan ja riittävän pitkään ja syvään yöuneen. Tupakointi on ehdottomasti lopetettava.


Sydämen hapetusstressiä ja elimistön tulehdusta vähentävät ravintolisät

Pycnogenol® on  voimakas antioksidantti, mikä  vähentää elimistön hapettumista. Se hillitsee tehokkaasti tulehdusta vähentämällä tulehdusvälittäjäaineiden tuotantoa ja laskemalla voimakkaasti COX- ja CRP-arvoja.

Omega-3:sta (kalaöljystä) syntyy kudoksissa välittäjäaineiden esiasteita, mitkä ovat elimistössä vahvoja tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä. Krooniset taudit ovat tulehdustiloja ja kalaöljy parantaa niiden ennustetta sammuttamalla tulehdusta.                                                                                 

D-vitamiini vaimentaa reniini-angiotensiinijärjestelmää ja laskee verisuonia supistavien tulehdusvälittäjäaineiden tuotantoa sekä CRP-tasoa. D-vitamiinin puute lisää tulehdusta elimistössä.

Magnesium alentaa CRP:tä ja vähentää tulehdusta ja näin parantaa sydämen toimintavajauksesta kärsivän ennustetta.

Ubikinoni Q10 ja sen pelkistynut muoto ubikinoli on elimistön itse tuottama rasvaliukoinen antioksidantti, mitä tarvitaan lihassolujen energia-aineenvaihdunnassa. Voimakkaana antioksidanttina ubikinoni laskee tulehdusvälittäjäaineiden tuotantoa elimistössä. 

Seleeni on voimakas antioksidantti, mikä torjuu hapetusstressiä ja suojaa vapaaradikaalien aiheuttamalta vahingolta ja tukee kehon immuunipuolustusjärjestelmää.

Pycnogenolin ja ubikinonin synergia

Nämä kaksi luontaista ainetta toimivat saumattomasti yhteistyössä ja tehostavat sydämen toimintaa. Ubikinoni lisää sydänlihaksen energiaa ja pidentää verisuonia rentouttavan typpioksidin aktiivisuutta, Pycnogenol® vahvistaa sydämen seinämiä ja rentouttaa valtimoita tehostamalla kehon omaa typpioksidin tuotantoa. Tulokset osoittavat yhdistelmän laskevan verenpainetta, lisäävän sydämen pumppaustehoa sekä laskevan hengitystiheyttä ja pulssia. Tutkimuksessa mitattiin juoksumaton avulla myös kävelymatkan mahdollinen pidentyminen sekä Pycnogenol-ryhmässä että lumelääkeryhmässä. Pycnogenolin ja ubikinonin yhdistelmän osoitettiin lisäävän kävelymatkaa moninkertaiseksi. Tämä voi todella laajentaa sydämen vajaatoiminnasta kärsivien henkilöiden elinpiiriä ja lisääntynyt sydämen pumppausvoima parantaa merkittävästi heidän elämänlaatuaan.

Sydänstressi voidaan välttää

Sydämen ja elimistön stressi on poistettavissa, mutta se vaatii sen havaitsemista ja siihen puuttumista selkeillä ja voimakkailla toimenpiteillä. Elämäntapa- ja ruokavaliomuutokset sekä hapetusstressiä ja tulehdusta vähentävät ravintolisät auttavat torjumaan rappeuttavien sydän- ja muiden sairauksien kehittymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti